Нино Величковски, учесник на „Охрид-фест 2020“: Нова песна е нова радост, рожба и среќа!

By ohridski

Ги сакаш фестивалите, ама и тие тебе. Кога ќе се спомне „Охрид- фест“, како уметник со долгогодишен стаж, навистина имаш многу што да кажеш. На што најрадо се сеќаваш, на кои луѓе, средби и песни?…

Учесничка на „Охрид-фест“, Анита Бошкова: Песните што ги создавам се говор на душата

By ohridski

Настапувате, дебитирате на „Охрид фест“, и како вокален интерпретатор но и како автор на текстови. Раскажете ни нешто за песната, ангажманот со стиховите… – Оваа година ќе се одржи 27-мото издание на „Охрид фест“, а…

Каролина Петковска, водителка на „Охрид-фест“: Овој фестивал ја афирмира македонската музика но и нашиот јазик

By ohridski

Каролина, и годинава ја водите фолк- вечерта на „Охрид- фест“, скусеното издание на популарниот фестивал. И покрај големото искуство, и вашиот личен белег- професионалност, сигурно постои нешто што во оваа приказна се нарекува предизвик? –…

Ненад Нинчевиќ: Се надевам дека на Тоше му вратив барем делче добрина која тој несебично ја делеше со мене

By ohridski

Со Ненад Нинчевиќ, еден од најплодните хрватски автори контактирав користејќи ги привилегииите на современата технологија. Брзо, ефикасно и професионално, Ненад демонстрираше дека и покрај романтичните стихови е човек на ова време. Интервјуто е со повод,…

Интервју, Перо Христов: Ми недостигаат некогашните фестивали, природноста и песни отпеани со душа

By ohridski

Кариера богата со многу убави песни-вистински бисери, награди, турнеи, концерти, луѓе…Перо, дали навистина музиката е најголемиот подарок и талент што на човекот може да му го разубави животот? – Да, музиката како уметност е една…

Одбројуваме. Уште неколку дена до „Охрид- фест 2020“

By ohridski

Се вршат последните подготовки за претстојниот „Охрид-фест“: песните се готови, пејачите во топ форма, сцената на Долни Сарај стокмена за промоција на новите фолк композиции. Одбројуваме! Како што веќе информиравме, музичкиот летен фестивал, „Охрид- фест…