На 2 и 3 септември не очекува фантастичен „Охрид фест 2022“. Ќе настапат: Кики Лесендриќ, Владо Калембер, Златко Пејаковиќ…, награди за промоцијата на музиката на Балканот за Гаро и Мирослав Илиќ

By ohridski

Подготовките за најновото, 29-то издание на Интернационалниот музички фестивал „Охрид фест “, една година пред јубилејот, се во полн ек. На 2 септември, на сцената на Долни Сарај во Охрид, во Фолк вечер ќе настапи домашната фолк елита, свое шоу ќе има популарниот пејач од Србија – Мирослав Илиќ („Божанствена жено“, „Није живот једна жена“,…

Elementor #1568

By ohridski

Распишан конкурс за Интернационалниот музички фестивал „Охрид фест – Охридски трубадури 2022“ Интернационалниот музички фестивал „Охрид-фест – Охридски трубадури“ по 29-ти пат распишува конкурс за нови композиции, што ќе го имаат премиерното издание на 2 и 3 септември, преку Фолк и Интернационалната вечер, на најубавата сцена на Балканот, Долни Сарај во Охрид. Фолк- вечер ќе…

Годинава, се снимаше 28-мото издание на „Охрид фест“: двете вечери, и Фолкот и Интернационалната се случуваа во една долга охридска, долносарајска ноќ

By ohridski

На Фолк вечерта, низ која што водеше Каролина Петковска, слушнавме 16 песни, а  наградените интерпретатори се: Перо Христов- прва, Ирена Спасовска- втора а Барбара Јаковлеска трета награда од жирито. Самите пејчи ги изгласаа наградите од публиката, па така Благица Павловска се пласира на прва, Дарко Билбиловски на втора а Јагода Крнетиќ- Јефтиќ на третата позиција.…

Мирослав Рус, добитник на наградата за промоција на музика на Балканот: Македонија во срцето

By ohridski

Мирослав Рус, годинешниот добитник на наградата за промоција на музика на Балканот, што „Охрид-фест“ традиционално ја доделува секоја година, е еден од најплодните автори од Хрватска чии што песни одамна ги поминале границите на неговата земја. Скоро и да не постои пејач со кого овој музичар не соработувал- Здравко Чолиќ, Жељко Бебек, Мишо Ковач, Нина…

Интернационална вечер, изведувачи

By ohridski

Изведувачи на Интернационалната вечер (11 септември) на Охрид фест се: од Србија- Марко Кон, Срѓан Марјановиќ и Марија Лукиќ, од Хрватска Владо Калембер, Дарко Капо и Теди Грубица, од Црна Гора, Славен Кнезовиќ и Јована Мустур Ражњатовиќ, а Божидар Волф и дуетот Инес Ербус- Давид Амаро се гостите од Словенија. Од фестивалот во Шибеник, Фестивалот…

Фолк вечер, изведувачи

By ohridski

Учесници на Фолк вечерта (10 септември) на Охрид фест се: Благица Павловска, Скопски Боеми, Ирена Спасовска, Ибуш Ибраимовски, Барбара Јаковлеска, Перо Христов, Катерина Брезева и Соната, Нино Величковски, Суада Каришиќ Шмидт, Благоја Груевски, Петар Нечовски, Јагода Крнетиќ- Јефтиќ, Милован Секулоски, Сани, Кирил Белистојаноски, Мирко Вретоски и секако младиот Стружанец Методија Столески.