Заврши „Охрид-фест 2020“: Од „Долни Сарај“ ечеа охридски чалгии, песни за душа и весели фолк- мелодии

By ohridski

Почитувајќи ги мерките донесени поради пандемијата со корона- вирусот (задржана физичка дистанца помеѓу публиката, носење заштитни маски и мерење на температура на влезот), овој викенд, на најубавата сцена на Балканот – на Долни Сарај, се одржа популарниот „Охрид-фест“. Пејачите во топ- форма, 19 прекрасни песни, различни ритмови, нагласена охридска чалгија, потоа- традиционалните ритмови, неколку романтични…

Учесничка на „Охрид-фест“, Анита Бошкова: Песните што ги создавам се говор на душата

By ohridski

Настапувате, дебитирате на „Охрид фест“, и како вокален интерпретатор но и како автор на текстови. Раскажете ни нешто за песната, ангажманот со стиховите… – Оваа година ќе се одржи 27-мото издание на „Охрид фест“, а мене ми е прв настап и прво мое појавување на овој фестивал и како интерпретатор и како текстописец. Идејата за…

Одбројуваме. Уште неколку дена до „Охрид- фест 2020“

By ohridski

Се вршат последните подготовки за претстојниот „Охрид-фест“: песните се готови, пејачите во топ форма, сцената на Долни Сарај стокмена за промоција на новите фолк композиции. Одбројуваме! Како што веќе информиравме, музичкиот летен фестивал, „Охрид- фест 2020“, годинава ќе ја одржи традицијата и контунтинуитет долг 27 години во петок, на 11 септември, со одржувањето на Фолк-…

Учесничка на „Охрид-фест 2020“, Ирена Спасовска: Им се враќам на фестивалите поради преубавата песна

By ohridski

Ирена, настапуваш на 27-мото издание на „Охрид-фест“. Најпосле песна, сцена, фестивал… Како се чувствуваш, каква е песната што ќе ја пееш?– Да токму така, после подолго време на фестивалска сцена… Се чувствувам како прв пат да настапувам, хаха…Се шегувам, последните години фестивалите не ми беа омилени, повеќе работев нови песни поткрепени со спотови, кавери, настапи…