Годинава, се снимаше 28-мото издание на „Охрид фест“: двете вечери, и Фолкот и Интернационалната се случуваа во една долга охридска, долносарајска ноќ

By ohridski

На Фолк вечерта, низ која што водеше Каролина Петковска, слушнавме 16 песни, а  наградените интерпретатори се: Перо Христов- прва, Ирена Спасовска- втора а Барбара Јаковлеска трета награда од жирито. Самите пејчи ги изгласаа наградите од публиката, па така Благица Павловска се пласира на прва, Дарко Билбиловски на втора а Јагода Крнетиќ- Јефтиќ на третата позиција.…

Мирослав Рус, добитник на наградата за промоција на музика на Балканот: Македонија во срцето

By ohridski

Мирослав Рус, годинешниот добитник на наградата за промоција на музика на Балканот, што „Охрид-фест“ традиционално ја доделува секоја година, е еден од најплодните автори од Хрватска чии што песни одамна ги поминале границите на неговата земја. Скоро и да не постои пејач со кого овој музичар не соработувал- Здравко Чолиќ, Жељко Бебек, Мишо Ковач, Нина…

Фолк вечер, изведувачи

By ohridski

Учесници на Фолк вечерта (10 септември) на Охрид фест се: Благица Павловска, Скопски Боеми, Ирена Спасовска, Ибуш Ибраимовски, Барбара Јаковлеска, Перо Христов, Катерина Брезева и Соната, Нино Величковски, Суада Каришиќ Шмидт, Благоја Груевски, Петар Нечовски, Јагода Крнетиќ- Јефтиќ, Милован Секулоски, Сани, Кирил Белистојаноски, Мирко Вретоски и секако младиот Стружанец Методија Столески.

Познатиот српски кантавтор Срѓан Марјановиќ на „Охрид фест“: Го сакам фестивалот и го обожавам Охрид

By ohridski

Срѓан Марјановиќ, кантавтор и писател, автор на 12 студиски албуми ама и на легендарните песни „Иди“, „Бебо не плачи“, „Ми смо један другом говорили ви“, „Имаш код мене велики плус“, „Кад једном пукнем ја“.., ќе учествува на 28-мото издание на „Охрид фест“. И покрај константната присутност преку музиката, но и преку пишаниот збор, најголемата слава…

Горан Шарац, уметничкиот директор на Интернационалната вечер на „Охрид фест“: Ова е нашиот мал „Еуросонг“

By ohridski

„Охридскиот фестивал во самиот концепт со својата Интернационална вечер е единствениот фестивал на овие простори што сеуште гради регионални мостови во музиката, за која знаеме дека нема граници, е размислувањето на Горан Шарац, уметнички директор на Интернационалната вечер на „Охрид фест“. -И не само тоа: на фестивалот можеме да ги слушнеме различните јазици на кои…