By ohridski

Распишан конкурс за Интернационалниот музички фестивал „Охрид фест – Охридски трубадури 2022“ Интернационалниот музички фестивал „Охрид-фест – Охридски трубадури“ по 29-ти пат распишува конкурс за нови композиции, што ќе го имаат премиерното издание на 2 и 3 септември, преку Фолк и Интернационалната вечер, на најубавата сцена на Балканот, Долни Сарај во Охрид. Фолк- вечер ќе…

Учесничка на „Охрид-фест“, Барбара Јаковлевска: Песната е мојот сон што го живеам на јаве

By ohridski

Барбара, и годинава сте дел од популарниот „Охрид- фест 2020“, што ќе се случува на 11 септември. Какви ви се емоциите, бидејќи настапот на фестивал значи и средба со вашата земја, драгите луѓе… Потоа, каква е песната со која настапувате и дали го следи вашиот внатрешен ритам?– Да, секое  доаѓање во Македонија ме прави многу…

Поради пандемијата со Ковид 19 :„Охрид- фест 2020“ во знак на Фолк вечер

By ohridski

Музичкиот летен фестивал, „Охрид- фест 2020“, годинава ќе ја одржи традицијата и контунтинуитет долг 27 години без Интернационална вечер, на 11 септември, со одржување на Фолк вечер. Причината е позната: општата неизвесност предизвикана со пандемијата на Ковид 19, а идеен творец на фестивалот, композиторот Глигор Копров вели дека се ќе се надомести следната година. „За…